A lycium barbarum (goji) kiemelt Összetevői

A Goji Bogyó páratlanul különleges összetételű szuperélelmiszer, melyben számtalan létfontosságú tápanyag található meg. Ezek mindegyike jelentős mértékben járulhat hozzá egészségünk megőrzéséhez és a különféle betegségek hatékony megelőzéséhez.

A Goji Bogyó egyedülálló összetétele

Aminosavakgoji-bogyo-22

A Goji Bogyó összesen 18 különböző féle aminosavat tartalmaz, melyek közül 8 esszenciális, vagyis nélkülözhetetlen számunkra az életben maradásunkhoz.

Az aminosavak egyébként a fehérjék építőelemei, így a szervezetünk egészséges működésének elengedhetetlen alapkövei.

C-vitamin

A Goji Bogyó a világ második leggazdagabb C-vitamin tartalmú gyümölcse, így jóval több C-vitamin található benne, mint például a narancsban, aminek köszönhetően az immunrendszer erősítésében is élen jár.

B1-vitamin

A Gojiban is megtalálható B1-vitamin, vagyis a tiamin nélkülözhetetlen az idegrendszerünk számára, mivel hiánya alvászavarokat, álmatlanságot és hangulatingadozásokat idézhet elő.

B2-vitamin

Ez a vízben oldódó vitamin másik nevén a riboflavin. Igen fontos szerepet játszik az aminosavak és zsírok lebontásában, valamint a szervezetben zajló oxidatív funkciókban, így a szövetek légzésében is.

Szelén

Ez a nyomelem igen ritkán található meg gyümölcsökben, pedig roppant fontos a szervezetünk számára. Különleges májvédő funkciókat lát el, valamint hozzájárul a C-vitamin megfelelő felszívódásához is. 

Vas

Ez az ásványi anyag létfontosságú számunkra, hiszen fontos szerepet játszik a vérképzésben és az enzimek működtetésében, de az oxigén szállításában is kulcsfontosságú tényező. 

A Goji Bogyóban igen jelentős mennyiségű vas található, méghozzá 15-ször több, mint a spenótban.

Zeaxantin

karotinoid vegyületek közé sorolható zeaxantin igen erőteljes antioxidáns, mely kiemelten védi a retina egészségét. Kutatások megállapították, hogy a zeaxantin nagymértékben csökkentheti a makuladegeneráció kialakulásának az esélyét.

Fehérjék

A fehérjék a szervezet építőkövei, melyekből a Goji Bogyó körülbelül 13 %-kal tartalmaz többet, mint a gazdag fehérjeforrásként számon tartott búza.

Zsírsavak

A zsírsavak elengedhetetlenül fontosak a szervezetünk működése szempontjából, mivel nagymértékben goji-berry-goji-bogyo-26hozzájárulnak az agy és az idegrendszer megfelelő működéséhez. Emellett a hormonháztartás egyensúlyának megőrzéséhez is szükségesek.

A Goji Bogyóban jelentős mennyiségben találhatóak esszenciális zsírsavak, de különösen a linolsavban bővelkedik.

A Goji Bogyóban jelen vannak az Omega-3 és az Omega-6 zsírsavak is, melyek a szív-és érrendszer számára létfontosságúak, mivel hatékonyan csökkentik a vérnyomást és a koleszterinszintet, valamint védik a szívet és az ereket. Ezen kívül fokozzák az agyműködést és javítják az emésztés hatékonyságát is.

Polifenol

A polifenol antioxidáns hatással rendelkezik, minek köszönhetően védi az agysejteket a káros anyagok és szabadgyökök rendkívül káros hatásaitól. Emellett hozzájárul az agysejtek közötti hatékonyabb kommunikációhoz is.

Továbbá kedvezően hat még a vérnyomásra és a szív működésére.

Germánium

A Goji Bogyóban fellelhető a germánium, mely kiemelt szerepet tölthet be a rákellenes küzdelemben. Többek között e vegyületnek is köszönheti a farkasbogyó daganatellenes hatását.

Komplex vegyületek

A Goji Bogyóban megtalálható a betain vagy a szolavetivon vegyülete is. Ezek segítik az izmok munkáját, és fokozzák a memória működését.

A betain az egészséges májműködésben is szerepet játszik.

szolavetivon igen erélyes gomba-és baktériumellenes vegyület.

A béta-szitoszterol pedig támogatja a koleszterin szintjének szabályzását.

További vitaminok/ásványi anyagok/nyomelemekgoji-bogyo-32

A Goji Bogyóban 21 rendkívül értékes nyomelem és ásványi anyag található meg, melyek mindegyike étrendi -nyomelemnek minősül. Ezeknek rengeteg jótékony hatása ismeretes, így többek között nélkülözhetetlenek a bőr, a körmök és a csontok egészségéhez és regenerálódásukhoz. 

A Gojiban megtalálható többek között a Kalcium, a Magnézium, a Szelén a Kálium, a Cink vagy a Réz is.

A Goji Bogyó igen sok C-és E-vitamint tartalmaz. Mindkettőre szükségünk van a szervezetünk egészséges működéséhez.

Antioxidánsok

A Goji Bogyó rendkívül gazdag antioxidánsokban. Megtalálható benne többek között a zeaxantin nevű is, mely főként a retina egészségét óvja.

A Goji bogyóban több béta-karotin található, mint a sárgarépában.

A Goji Bogyó antioxidáns szintje (ORAC) kiemelkedő a többi élelmiszerhez képest, ami tulajdonképpen annyit jelent, hogy rendkívül erős antioxidáns hatással rendelkezik.

Poliszacharidok

A Goji Bogyóban található poliszacharidok olyan hosszúláncú molekulák, amelyek fokozzák az anyagcserét és javítják az emésztés hatékonyságát, szabályozzák a koleszterinszintet, valamint fokozzák az immunrendszer védekezőképességét. 

Béta-szitoszterol

A Béta-szitoszterol egy hatékony gyulladásgátló vegyület, mely emellett csökkenti a koleszterinszintet a vérben, és hatékony segítséget nyújt a prosztata megnagyobbodása és impotencia esetén is.

Melantonin

A melantonin hozzájárul a pihentető alváshoz, így a Goji Bogyó segíthet álmatlanság esetén is, valamint antidepresszánsként is működik.

Ciperon

A Goji Bogyóban ciperon is található, mely jótékony hatású a szívre és a vérnyomásra, valamint a nők esetében orvosolni képes a menstruációs zavarokat, és a méhnyakrák kezelésében is használatos.

Flavonoidok

A flavonoidok rendkívül jelentős vegyületek, melyek erőteljes antioxidánsok, így nagy szerepük van az egészségmegőrzésben és a betegségek megelőzésében.